Kontakt: info@tesch.se

Vanligare att arbeta från telefonen

Vi använder våra telefoner och liknande teknik mer och mer i vår vardag, men trots detta är det på många platser förbjudet att använda sin mobiltelefon under arbetstid – något som är märkligt med tanke på hur vi går mot en allt starkare digitaliserad värld.

freestyleshop-seAtt företag har både mobil växel och digitala möten är idag en vardag vi alla kan känna igenom oss i, och vi går allt närmare en totaldigitaliserad vardag i vår arbetsdag. Men trots detta började man för två år sedan att förbjuda användningen av mobiltelefoner på vissa arbetsplatser, något som rapporterades av både Dagens Nyheter och andra medier flitigt. Samtidigt kan man dock se att redan 2014 fanns det tydliga tecken på att vi blir allt mer beroende av tekniken i vår arbetsdag. Till exempel skrev tidningen Kollega om hur en jobbtelefon till exempel skulle kunna klassas som en jobbförmån av den enkla anledningen att allt fler företag började inse vikten av att ge varje anställd en egen mobil. Men med tanke på att detta alltså skedde för två år sedan och under bara detta lilla tidsspan har attityden gentemot mobiltelefoner och digitalisering ändrats något enormt kan det istället vara bra att bli ännu mer kunnig i hur man kan arbeta med telefonen som ett verktyg i sin yrkesvardag – tack vare de olika program som faktiskt går att arbeta med även i sin mobiltelefon.

Använda mobilen på jobbet

I en artikel som Aftonbladet skrivit på ämnet att arbeta via mobiltelefonen på jobbet så skriver man också om en hel del saker man bör tänka på. Till exempel understryker man vikten av att man ska hålla sig till de regler som arbetsgivaren satt upp för mobilanvändandet, men också att man själv ska vara tydligt med när man är tillgänglig för jobbärenden och när man faktiskt är ledig. En aspekt av mobilens mobilitet är just att gränsen mellan vad som är arbetstid och fritid blir luddigare eftersom att man med telefon kan arbeta vart man än är – oavsett om man sitter vid sitt skrivbord på kontoret eller på bussen på väg hemåt.

Tänk på detta när du använder mobilen för jobb:

  • Tillgänglig/inte tillgänglig – se till att vara tydlig med detta.
  • Autosvar – något som på mail och i telesvar meddelar att du inte är tillgänglig när du inte kan eller vill svara på jobbmail eller jobbsamtal.