Kontakt: info@tesch.se

Uppladdningsbara batterier

Det finns en uppsjö av smarta uppfinningar och smart teknik som vi använder oss av i princip dagligen – och en sådan är de uppladdningsbara batterierna, hur fungerar dem?

batterier-ikonerAtt använda sig av återuppladdningsbara batterier är mer miljövänligt och också billigare i längden eftersom att du inte behöver köpa nya batterier när de väl är slut, allt du behöver göra är att ladda dem igen. Det enda du alltså behöver investera i är en engångskostnad i form av en bra och fungerande batteriladdare och sedan en förpackning uppladdningsbara batterier såklart. Och visst är det många som förespråkar denna form av batterier framför de klassiska alkaliska batterierna som bara kan användas en gång och sedan ska kastas. Ett företag som till exempel slutade sälja alkaliska engångsbatterier redan 2013 vad möbeljätten IKEA, vilket man då berättade och förklarade orsaken till i ett pressmeddelande. Men detta betyder inte att engångsbatterierna inte alls säljs överhuvudtaget på marknaden, än behövs de nämligen fortfarande för att vissa batteridrivna saker ska fungera som tilltänkt vilket är något Ny Tekniks expert förklarar enligt följande:

”Modern elektronik fungerar inom ett brett spänningsområde, så att en digitalkamera normalt kan fungera även om spänningen på varje battericell är lägre än 1 V/cell. Engångsbatterier rekommenderas till apparater som kräver en låg ström (< 0,1 A) och som används kort och oregelbundet. Uppladdningsbara batterier bör användas till apparater som kräver hög ström (>0,1 A) och används regelbundet.”

Myter och sanningar om uppladdningsbara batterier

Det finns en hel del myter som florerar om uppladdningsbara batterier och i en artikel har tidningen PC för alla sammanställt en lista över de allra vanligaste. Mycket är sant men en hel del stämmer inte alls. Till exempel finns en myt om att alkaliska batterier skulle explodera om man försökte ladda dessa, men det är falskt. Däremot är det helt sant att batterier som kortsluts kan explodera och likaså är det sant att batteriernas hållbarhet blir längre om de får ligga svalt, såsom i kylskåpet, när de inte används.