Kontakt: info@tesch.se

Smart grej, men vad heter den?

FicklampsikonDet här med namn kan vara viktigt när en ny produkt lanseras. Nu pågår en Kickstarter-kampanj för en lins som gör ficklampsappen på din smartphone bättre. Man kan dock, som svensktalande, tycka att namnet är en smula olyckligt valt.

Idag har många smartphones en inbyggd ficklampsfunktion, som utnyttjar kamerablixten som lampa. Det är en funktion som man ofta har användning för, när man hamnar i miljöer eller situationer där ljuset är dåligt.  Har man en gång börjat använda funktionen är det svårt att förstå hur man en gång i tiden klarade sig utan den.

För den här funktionen är ganska ny, även om den fanns i en del gamla mobiltelefoner som såldes in som tåligare eller på andra sätt mer lämpade för extrema miljöer. När ficklampsfunktionen först gjorde entré var det i form av tredjepartsappar. Många av dessa delade dock med sig av stora delar av användarnas data, vilket ju inte direkt kan sägas ha tillfört någonting positivt för de som använde apparna.

Kameran direkt i operativsystemet

Därför gick det ganska snabbt för telefontillverkarna att själva lansera liknande funktioner. När iOS 7 presenterades i september 2013 var en av de nya fuktionerna Control Center, där man snabbt kan komma åt bl.a. kameran, miniräknaren och då alltså ficklampan, som låter LED-lampan som även används som blixt agera ljuskälla.

Det säger sig självt att det inte rör sig om en lampa i Maglite-klass. Fördelen med funktionen är inte att den är bra, utan att den är lätt att komma åt och att man alltid har den med sig. Men även om den inte håller så hög standard kommer den snart att bli bättre. Det pågår nämligen en Kickstarter-kampanj för en liten lins, som ändrar ljuskäglans form och räckvidd, så att den blir mer koncentrerad och når ungefär tio gånger längre. Det är bara ett problem med linsen: produktnamnet är Flens.