Kontakt: info@tesch.se

Siri-dödaren Viv

Om du har en iPhone har du säkert kommit i kontakt med Siri, den virtuella assistenten som gjorde entré för snart fem år sedan. Nu lanserar skaparen av Siri en ny tjänst, som ska kunna göra allt som Siri gjorde, och mycket mer.

Siri står för Speech Interpreatation and Recognition Interface, och ingår idag i Apples operativsystem för mindre enheter: iOS, watchOS och tvOS. Siri finns tillgängligt på 20 språk, och är tänkt att fungera som en elektronisk betjänt som kan svara på frågor, och utföra olika uppgifter genom att använda andra tjänster, som Google Maps och Volfram Alpha. Ursprungligen utvecklades Siri som en app av företaget Siri Inc. Tanken var att också lansera appen till Blackberry och Android, men efter att företaget köptes upp av Apple blev det en funktion i iOS, och planerna på att lansera en app till andra operativsystem skrotades.

Skillnader mellan Viv och SiriiPhones med Siri installerat

Siri är inte den enda tjänsten av denna typ på marknaden idag, men det är ingen som har blivit det som Siri var tänkt att bli från början. Kanske kommer det att ändras när skaparen av Siri nu lanserar uppföljaren: Viv. Dag Kittlaus, som uppfinnaren heter, lanserade nyligen Viv, på Disprut i New York. Detta skriver M3. Den ska kunna fungera med vilka tredjepartsappar som helst, och lära sig av användarens frågor. Kittlaus beskriver det som att mjukvaran programmerar sig själv.

Idag har många av oss en dator hemma, en dator på jobbet, en privat telefon och en jobbtelefon. Vissa av oss har också en privat eller en jobbplatta. Om Viv släpps till flera olika plattformar, och det blir möjligt att synka mellan plattformar så att det som du frågar på din jobb-iPhone ”lärs in” på din privata Android-lur också, då blir det riktigt intressant. I dagsläget är det dock inte bestämt när Viv släpps för allmänheten, och inte heller till vilka plattformar.