Kontakt: info@tesch.se

Laga mobilen eller återvinn den

Gammal teknik som ligger hemma och skräpar slutar ofta på soptippen istället för på återvinningsstationen. Men värt att veta är även att din gamla telefon kan bli olagligt elskrot i utvecklingsländer när din operatör påstår att den återvinns – så bästa alternativet när det kommer till telefonen är att laga den när den är trasig istället för att kasta den.

11046161-mobile-service-conceptTappat din nya iPhone 6 i golvet och fått sprickor i skärmen? Då står du troligtvis i valet och kvalet mellan att lämna in den på dyr reparation eller rent av kasta den och snabbt köpa en ny. Men varför inte laga den själv istället? Det går faktiskt att köpa reservdelar för att byta glas på iPhone 6 väldigt smidigt på nätet och beställa hem för att kunna byta ut glaset själv. Det är både billigare och snällare mot miljön. Visste du till exempel att svenska mobiloperatörer som erbjuder dig att återvinna din trasiga telefon faktiskt inte återvinner den på helt korrekt sätt? Det är något som avslöjades härom året av Metro som skrivit en lång artikel i ämnet. Vad som händer när du tror att din telefon återvinns är istället att den säljs vidare och det som inte går att återanvända hamnar på soptippen i utvecklingsländer som olagligt elskrot – och det var nog inte din tanke när du skickade den till återvinning.

Laga mobilen istället för att återvinna den

När du har en telefon som inte är i toppskick är det lätt att man väljer att köpa en ny istället för att lämna in den på lagning då lagningen oftare är dyrare än att köpa en ny konstigt nog. Men vill du spara en slant kan du enkelt köpa reservdelarna själv och byta ut det trasiga glaset, baksidan eller vad det nu är som gått sönder i telefonen. Det är enkelt och framförallt mycket mer miljövänligt. Tänk såhär:

  • Är det verkligen nödvändigt att köpa en ny telefon bara för att du har en spricka i skärmen? Byt skärm och telefonen är som ny istället.
  • Är någon annan intresserad av min telefon? Kanske kan du ge bort din telefon som du tröttnat på till en kompis som har nytta av den istället för att slänga den.
  • Återvinn telefonen själv och hos en bra återvinnare. Fråga där du lämnar in telefonen om vad som kommer hända med den nu – så att den verkligen återvinns och inte blir vidaresåld eller hamnar på en soptipp utomlands!

5249770-girl-with-red-nails-holding-a-mobile-phone-with-broken-screenFakta om mobiler och återvinning

Vad som kan vara bra att veta om mobiltelefoner är att de klassas som elektroniskt avfall. Något som därför är bra att känna till, vilket Dagens Nyheter tipsar om, är att alla kommuner har insamlingar för sådant här avfall. Vet du inte vart någonstans denna återvinning finns så kan du alltid ringa till kommunens växel för att fråga. På många platser runt om i landet finns dessutom fastighetsnära insamlingar av elektroniskt avfall och dessa är i form av röda boxar där du just kan lämna mobilen som du vill återvinna eller så har kommunen speciella miljöbilar eller budbilar som hämtar ditt avfall – ring som sagt till kommunen och kolla vad som gäller där just du bor!