Kontakt: info@tesch.se

Läckor och börsrekord

Vad för läcka kom för någon dag sedan med avseende på säkerhetsbrister i mjukvaruprogram? Och vad firar Apple i sommar?

mobil kaffeI ett tidigare inlägg skrevs det om hur ett gäng ville se vad som hände med en Iphone efter att en alligator fått bita i den. Det är många som vill testa säkerheten med telefoner, inte minst med mjukvaran i den, något som dock inte en alligator kan checka. Det kan däremot säkerhetstjänsten i USA göra, eller försöka i alla fall. I MacWorld IDG rapporteras det nu om hur Wikileaks har läckt dokument från myndigheten, som visar på hur denna har hela avdelningar dedikerade till att upptäcka säkerhetsbrister i programvaran iOS, som alla Iphones har.

Okända säkerhetsbrister i iOS?

Avdelningen på CIA som enbart jobbar med att hitta okända säkerhetsbrister vill att ingen ska kunna hacka och utnyttja användares uppgifter. Okända säkerhetsbrister i mjukvarusystem kallas för zero days och det är dessa som vidare kan hackas av utomstående. Men nu har Apple själva kommenterat CIA-läckan och säger att företaget är djupt engagerat i att skydda användares identitet och integritet. De menar även att de flesta påtalade säkerhetsbristerna i dokumenten frän Wikileaks-läckan redan är hittade och åtgärdade i den nuvarande versionen av iOS. De andra bristerna jobbar företagets många utvecklare på att snabbt åtgärda med olika buggfixar. Mer om detta går att läsa om i denna artikel på MacWorld IDG.

Apple slår sitt eget börsrekord och firar tioårig Iphone

Samtidigt går det att läsa i Expressen om hur Apple nu har slagit sitt eget börsrekord i USA. Aktien nådde nämligen sitt högsta värde någonsin när den uppgick till över 1 200 kronor. Många bolag väljer nu att verkligen satsa på IT-jätten från soliga Silicon Valley. Dessutom är det så att Iphonen fyller hela 10 år i sommar. Det är faktiskt denna smarta telefon som behållit företagets ledande position inom sin bransch under ett helt decennium. Apple grundades av Steve Jobs för länge sedan men nu är det Tim Cook som leder företaget och det tycks gå bättre än någonsin.