Kontakt: info@tesch.se

De smarta bilfunktionerna

En lastbil blir omkördMånga tror att självkörande bilar kommer att rulla på de svenska vägarna inom en mycket snar framtid. Men redan idag finns många av funktionerna från de smarta bilarna i bilar som går att köpa. Om du går i bilköpartankar kanske du är intresserad av de allra senaste funktionerna.

Det talas mycket om självkörande bilar nu för tiden. Mest uppmärksamhet får Googles experiment, men även traditionella biltillverkare arbetar med att ta fram självkörande fordon. Volvo hoppas att 100 självkörande bilar ska rulla på gatorna i Göteborg inom tre år, skriver Svenska Dagbladet. Mer om detta finns i en film, som man hittar här.

Exempel på funktioner

Än så länge är de flesta dock skeptiska till idén om självkörande bilar, skriver Dagens Industri. Det finns dock många situationer där man skulle ha hjälp av om bilen var en smula självkörande. Det finns många smarta funktioner i de nyaste bilarna som gör körningen lättare och säkrare, och dessa är många gånger resultat av arbetet med att utveckla helt självkörande bilar. Den som köper en ny bil idag kan ofta välja mellan en eller flera av följande funktioner som tillval.

  • Automatisk parkering. Många tycker att det är svårt att fickparkera. Om bilen är utrustad med funktionalitet för automatisk fickparkering räcker det med att trycka på en knapp, så hittar den på egen hand en ledig parkeringsplats, och parkerar sig. Det finns även en annan, liknande funktion, för parkering i trånga garage. Man kan gå ur bilen först, så parkerar den sig själv.
  • Panikbroms är en funktion som kan rädda många liv. Bilen bromsar snabbt och effektivt när något oväntat dyker upp på vägen, om föraren inte hinner bromsa i tid.
  • Anpassningsbar farthållare är en farthållare som håller hastigheten och avståndet till bilen framför. Det är inte minst användbart när trafiken är tät.
  • Mörkerkörningsassistent är en annan bra säkerhetshjälp, som kan komplettera strålkastarna med en mörkerkamera som gör det lättare att upptäcka exempelvis gående och cyklister. Den kan göra att man inte behöver använda panikbromsen.
  • Döda vinkeln-varnare är en sensor som tänder en lampa om det finns något i döda vinkeln. Med en sådan blir risken för olyckor p.g.a. någon eller något befinner sig i döda vinkeln mindre.
  • Filbytesassistent har inget med den mytiske Folke Filbyter att göra. Det är en funktion som kommer väl till pass tillsammans med döda vinkeln-varnaren. Systemet kontrollerar att det inte finns något i filen man vill byta till, och om kusten är klar svänger bilen själv efter att man tryckt på körriktningsvisaren.
  • Heads up-display är en välkommen funktion för den som gärna kör efter GPS, har bilstereon på etc. Man kan få köranvisningarna projicerade direkt på vindrutan, och också den viktigaste datan från instrumentpanelen, som hastigheten. Det gör att man bara behöver ta ögonen från vägen för att titta i backspeglarna.
  • Kurshållningsassistent är en funktion som är användbar både på motorvägen och på slingriga småvägar. Om bilen glider för långt åt något håll styr den antingen tillbaka till mitten, eller så varnas föraren. På slingriga vägar kan man låta systemet styra helt och hållet.